nedkoket som räddar julen

av Pain de Martin, 14 december, 2011

För den som inte får tag i flytande vörtextrakt till julens vörtbröd brukar jag hänvisa till Jan Hedhs tips att ersätta den med reducerad svagdricka. I år gör själv så. Enligt Hedh ska man koka ned 1 liter svagdricka till 2 dl, men jag fortsatte att koka tills bara 1 dl återstod. Då var den nästan lika trögflytande som vörtextrakt. Återstår att se om den ger samma fina smak, bröden står i ugnen nu.

Det tog nog uppemot två timmar att koka ned svagdrickan. Det doftar också lite kvalmigt och öligt, men det får man stå ut med. Och det blir roligare sen när man får komma igång med själva brödet. Pomeransen, kardemumman, nejlikan och ingefäran doftar desto bättre!

Här är förresten förra årets tips om bagerier där man kan köpa vört.

18 comments

Vilket recept bakade du brödet efter? Du har ju gjort flera olika varianter och jag tänkte prova att baka efter http://paindemartin.blogspot.com/2007/12/ett-saftigare-vrtbrd.html men du kanske har ett bättre förslag?

by joacim on 14 december, 2011 at 11:30. Svara #

Jag gör ytterligare en ny variant, denna gång med lite skållat mjöl. Tycker vörtbröd har en tendens att bli lite torra efter någar dagar, tänker att skållningen gör det ännu saftigare. Recept kommer snart. Om du inte orkar vänta så har jag för mig att just det där ”ett saftigare vörtbröd” var riktigt fint! Lite luftigare än den variant jag bakar nu.

by Pain de Martin on 14 december, 2011 at 11:36. Svara #

Hej Martin, kul att du bloggar igen.
En fråga, eller ett tips; bloggen ser konstig ut i Google reader. All text lägger sig ovanpå den andra bilden. Kan vara ett GR-fel; men den brukar läsa korerkt konfade bloggar ganska bra.
Kanske nåt litet att titta på.

Mvh Peter Ö

by Peter Ö on 14 december, 2011 at 11:33. Svara #

Tack, jag ska ska se vad jag kan göra … Är du bra på sånt där? Kan det vara själva rss-flödet som är fel, eller ligger felet i min html-kod?

by Pain de Martin on 14 december, 2011 at 11:38. Svara #

Din förra blogg fungerade perfekt i GR iaf. Har också sett att bilderna hamnar i texten.

by Magnus on 14 december, 2011 at 12:13. Svara #

Instämmer med inläggen ovan.
Ser jättekonstigt ut i google reader.

Kul att du börjat blogga igen.

by André on 15 december, 2011 at 00:09. Svara #

Helvild gissning, Det kan bero på att du visar bilder som ett bildspel.

by André on 15 december, 2011 at 00:12. #

Så måste det vara. Ska se om jag kan ordna det på nåt vis.

by Pain de Martin on 15 december, 2011 at 13:02. #

Kokade själv vörtextract på malt i helgen, blev betydligt sötare och inte så bränd smak som vörtessensen från bageriet förra året.
Får se hur bröden smakar.

by Magnus on 14 december, 2011 at 12:14. Svara #

Lättaste sättet att få vört är att köpa torkat maltextrakt hos någon som säljer ölsatster och liknande till hembryggare.
Sök på spraymalt eller maltextrakt på nätet.
Ca 40:- för 500g. Blanda med varmt vatten till lagom styrka. Se bara till att ni får ohumlad maltextrakt annars blir det ganska bittert bröd.

by Poul on 14 december, 2011 at 15:32. Svara #

Smart! Tack för tips!

by Maria Blohm on 16 december, 2011 at 10:40. Svara #

I år har jag varit lat och kört med reducerad Carnegie porter, samt julmust. Förra året när jag hade mer tid att brygga öl så använde jag vört som blev över. Båda varianterna har funkat bra.

by Jonas R on 15 december, 2011 at 17:43. Svara #

Jag har också kokat egen vört, den ”äkta” varianten, på malt.
Jag gick loss lite i maltinköpet och har sju sorters malt att koka vört på. Ska bli kul att se om det smakar olika i bröden sedan!
Kika in om du vill, på : http://www.bakahemma.com/wordpress/2011/12/14/nu-kokar-vi-vort/

by Maria Blohm on 16 december, 2011 at 10:39. Svara #

ojoj, ambitiöst! Ska kika.

by Pain de Martin on 16 december, 2011 at 13:06. Svara #

Kan meddela att det inte är någon bra idé att syssla med annat medan man reducerar svagdrickan… Den sitter hårt i kastrullen när den blivit av med all vätska. Men skam den som ger sig. Trängre kastrull, fullt fokus på kastrullen – då gick det bättre. Nu väntar bröden på att skjutsas in i ugnen.

by Gudrun on 19 december, 2011 at 00:24. Svara #

Jag skulle gärna testa med hopkokt svagdricka såhär, men samtidigt har du med en massa vatten i receptet — skulle man inte helt enkelt kunna baka med svagdricka (eller öl) som enda degvätska med ungefär samma resultat?

by Simon Winter on 21 december, 2011 at 19:28. Svara #

Men varför måste man koka ner/reducera? Händer något med smaken i själva kokandet? Jag bytte ut vatten mot svagdricka helt enkelt, blev rätt ok ändå.

by Anna-Karin on 22 december, 2011 at 01:11. Svara #

Glad Påsk, måste bara säga att 2011 års vörtbröd är det allra bästa! Ska aldrig gör ngt annat. Men måste försöka få tag på vört, att reducera svagdricka var lite spännande, men det räcker med en gång.

by julia on 8 april, 2012 at 10:23. Svara #

Kommentera

Required.

Required. Not published.

If you have one.